De voorzitter informeert bij het in de raadzaal aanwezige publiek of iemand een vraag wenst te stellen aan de raad. Er is niemand die een vraag wenst te stellen.
De raad keurt de notulen van de vergadering van 27 november 2023 goed en machtigt de voorzitter en de algemeen directeur om deze te ondertekenen.
De gemeenteraad stelt de rangorde van de gemeenteraadsleden als volgt vast:
01. André Willen
02. Leo Pieters
03. Johan Tollenaere
04. Myriam Giebens
05. Kevin Drees
06. Sara Didden
07. Gunter Haeldermans
08. Catharina (Karien) Vandewal
09. Wilhelmina (Ine) Franssen
10. Guido Geusen
11. Guido Hellings
12. Hilde Vermeulen
13. Mat Zoons
14. Dominique Damen
15. Edouard (Eddy) Slootmakers
16. Ann-Sofie Custers
17. Edgard Stijven
18. Marc Vereecken
19. Elke Gonnissen
20. Bouchera Ait Aadi
21. Tim Vandewinkel
22. Audrey Jütten
23. Frank Goossens
24. Dirk Reeskens
25. Peter De Bruyn
26. Patrick Schaefer
27. Ruth Damiaens
28. Jaak Verheyen
29. Miranda Hermans
De aanpassing van het meerjarenplan voor het gedeelte van Stad Maaseik vast te stellen. In deze meerjarenplanaanpassing worden zowel de kredieten van 2023 aangepast alsook de kredieten van 2024 vastgesteld.
Het deel van het aangepaste meerjarenplan van het OCMW zoals vastgesteld door de raad van maatschappelijk welzijn van 18 december 2023 goed te keuren. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
De aanpassing van het meerjarenplan van het AGBI, zoals vastgesteld op de raad van bestuur van het AGBI van 18 december 2023, goed te keuren. In deze meerjarenplanaanpassing worden zowel de kredieten van 2023 aangepast alsook de kredieten van 2024 vastgesteld.
De aanpassing van het meerjarenplan van het AGBM, zoals vastgesteld op de raad van bestuur van het AGBM van 18 december 2023, goed te keuren. In deze meerjarenplanaanpassing worden zowel de kredieten van 2023 aangepast alsook de kredieten van 2024 vastgesteld.
Neemt kennis van de goedkeuring door de gouverneur van de jaarrekening 2022 van alle entiteiten van het lokaal bestuur Maaseik (stad en OCMW, AGBIM en AGBM).
Verleent kwijting aan de bestuurders van het autonoom gemeentebedrijf Infrastructuur Maaseik.
Verleent kwijting aan de bestuurders van het autonoom gemeentebedrijf Maaseik.
Akkoord te gaan met de prijssubsidie Stad aan AGBI - Cultuur in kredietjaar 2024 en de aangepaste subsidie in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de prijssubsidie Stad aan AGBI - Musea in kredietjaar 2024 en de aangepaste subsidie in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de prijssubsidie Stad aan AGBI - Sport in kredietjaar 2024 en de aangepaste subsidie in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de jaarlijkse subsidies aan het Vrijzinnig Ontmoetingscentrum Maasland in kredietjaar 2024 en de aangepaste subsidie in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de werkingstoelage Brandweerzone in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de werkingstoelage Politiezone in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de investeringstoelage Politiezone in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de prijssubsidie intercommunale zwembad Maaseik (Aquadroom) in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de werkingstoelage kerkfabrieken in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de investeringstoelage kerkfabrieken in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met het rioleringsfonds Fluvius in kredietjaar 2024 en het aangepaste bedrag in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de nominatieve subsidie Jeugd en Muziek in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de toelage Heilig Wammes in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de toelage Depot Margo (contract Rimo) in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de programmeringstoelagen vzw Fuego en vzw d'Ambi en in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de subsidie Dorperkermis Neeroeteren in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de werkingsbijdrage Limburg.net in kredietjaar 2024 en de aangepaste bijdrage in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de toelage Limburg.net (aankoop huisvuilzakken en PMD) in kredietjaar 2024 en de aangepaste toelage in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de toelage spaarkaart Kringloop in kredietjaar 2024 en de aangepaste toelage in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de subsidie RLKM Project Regionaal Landschap Kempen en Maasland - projectbureau Kempenbroek en Unesco-dossier 'Mens en biosfeer' in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met het lidmaatschap NPHK (Nationaal Park nieuwe poort) in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de nominatieve subsidies Heemkundige Kringen o.b.v. protocolovereenkomsten in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de Europese WSE-middelen voor sociale lokale partnerschappen in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de terugbetaling gemeentelijk aandeel onroerende voorheffing Greenyard ‐ indexaanpassing
in kredietjaar 2024 en het aangepaste bedrag in kredietjaar 2023, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de toelage SAM (naschoolse sportacademie middelbaar onderwijs) in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
Akkoord te gaan met de toelagen 'Samenwerkingsverband Toerisme Limburg + Samenwerkingsverband Regionaal Landschap Kempen en Maasland Rivierpark Maasvallei Gem. Bijdrage projectbureau + Toelage algemene werking +
Bijdrage portfolio Toerisme Limburg ‐ 2024 Tussenkomst RLKM 50% watertappunt ‐ Tussenkomst RLKM plankenpad Opoeteren' in kredietjaar 2024, zoals opgenomen in het overzicht in bijlage.
De aangepaste overeenkomst in bijlage wordt goedgekeurd.
"Op voorstel of na advies van de raad van bestuur kan de gemeenteraad de statuten van het bedrijf wijzigen."
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring voor de statutenwijziging, zoals gevoegd als bijlage aan dit besluit.
De gemeenteraad keurt de kapitaalsverhoging van 1.000.000 euro goed zodat, conform artikel 33 van de vernieuwde statuten, het maatschappelijk kapitaal van AGBI €12.794.131,7 bedraagt.
Circulaire 2022/C/100 betreffende de btw-regeling die van toepassing is op autonome gemeentebedrijven, meer bepaald:
"Vóór de aanvang van de activiteiten of vóór het begin van een nieuw boekjaar bepaalt het AGB de prijs van elk van de diensten die het zal verrichten (in voorkomend geval wordt voor elk van deze diensten een andere prijs vastgesteld naar gelang van de aard van de afnemer van deze diensten (al dan niet inwoner van de gemeente, lid van een club, school, … ));"
"Op dezelfde manier, zal de gemeente vóór de aanvang van de activiteiten van het AGB of vóór het begin van een nieuw boekjaar van het AGB het bedrag van de prijssubsidie bepalen die zij voornemens is toe te wijzen aan elke door het AGB verleende dienst (in voorkomend geval met onderscheid naar gelang de aard van de ontvanger van de diensten); het is dus vereist dat het bedrag van de prijssubsidies bepaald is voordat het AGB enige dienst verricht;"
Tot slot wordt de aandacht erop gevestigd dat prijssubsidies enkel voor de toekomst kunnen worden vastgesteld of aangepast en niet voor het verleden. Zo is het mogelijk om in de loop van het boekjaar het bedrag van de prijssubsidies aan te passen, maar dan enkel voor de toekomst en niet voor het verleden. Volgens Circulaire 2022/C/100 mogen de prijssubsidies slechts tweemaal per jaar worden herzien.
De Gemeenteraad keurt het nieuwe prijssubsidiereglement voor het Autonoom Gemeentebedrijf Infrastructuur Maaseik goed als volgt:
PRIJSSUBSIDIEREGLEMENT AGB Infrastructuur Maaseik
Artikel 1
Dit reglement vervangt alle voorgaande prijssubsidiereglementen of -overeenkomsten zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van Stad Maaseik.
Artikel 2
Met ingang van 1 januari 2024 kent de gemeenteraad prijssubsidies toe aan het AGB Infrastructuur Maaseik, zoals vermeld in artikel 3.
Artikel 3
§1 De waarde van de prijssubsidie toegekend door Stad Maaseik voor het recht op toegang tot de museale, culturele en sportinfrastructuur bedraagt de prijs (inclusief 6% btw) die de gebruiker of bezoeker voor het recht op toegang betaalt vermenigvuldigd met een factor. De factoren van de 3 sectoren (musea, cultuur en sport) worden vastgelegd in artikel 3 § 3 t.e.m. §5 van dit reglement.
§2 In bijlage van dit prijssubsidiereglement wordt berekend hoeveel een gebruiker moet betalen en welk bedrag Stad Maaseik voor haar rekening neemt in de vorm van een prijssubsidie.
§3 De waarde van de prijssubsidie toegekend door Stad Maaseik voor het recht op toegang tot de museale infrastructuur is de prijs (inclusief 6% btw) die de bezoeker voor recht op toegang betaalt, vermenigvuldigd met een factor 6.
§4 De waarde van de prijssubsidie toegekend door Stad Maaseik voor het recht op toegang tot de culturele infrastructuur is de prijs (inclusief 6% btw) die de bezoeker voor recht op toegang betaalt, vermenigvuldigd met een factor 2.
§5 De waarde van de prijssubsidie toegekend door Stad Maaseik voor het recht op toegang tot de sportinfrastructuur is de prijs (inclusief 6% btw) die de bezoeker voor recht op toegang betaalt, vermenigvuldigd met een factor 7,5.
Artikel 4
Het AGB Infrastructuur Maaseik zal op de tiende werkdag van elke maand aan Stad Maaseik een overzicht bezorgen van het aantal bezoekers waaraan recht op toegang werd verleend tijdens de voorbije maand. Dit overzicht bevat tevens het bedrag aan te betalen prijssubsidies. De afrekening van deze prijssubsidies zal gebeuren door de uitreiking van een debetnota die het AGB Infrastructuur Maaseik uitreikt aan Stad Maaseik.
De gemeenteraad gaat akkoord met een kapitaalsverhoging van 754.109 euro in het AGBM.
Akkoord te gaan met de aanpassingen van het organogram.
De nodige middelen te voorzien bij de eerstvolgende aanpassing van het meerjarenplan.
Akkoord te gaan met de voortverkoop door de besloten vennootschap Breugelmans Invest, met maatschappelijke zetel te 2240 Zandhoven, Theo De Belderlaan 16 en met ondernemingsnummer 0822.210.008, van:
- “UNIT 12” met de parkeerplaatsen genummerd 46-47-48 aan de besloten vennootschap “HENRO BV”, met zetel te 3670 Oudsbergen, Stienersweg 8 en met ondernemingsnummer 0820.891.895. Met voorwaarde dat nieuwe kandidaten huur steeds voorgelegd worden bij het Beheerscomité.
- “UNIT 18” met de parkeerplaatsen genummerd 68-69 aan de natuurlijke persoon Michel Maesen van "Selfwashexpress”, met zetel te 3640 Kinrooi, Geistingen 5 en met ondernemingsnummer 0699.261.221.
Niet akkoord te gaan met de voortverkoop door de heer Donné Ghislenus, wonende te 3680 Maaseik, Driebekenweg 15 en mevrouw Vandenbosch Jeannine, van het onroerend goed , gelegen te Maaseik, eerste kadastrale afdeling, Driebekenweg 15/1349, thans gekadastreerd onder A nummer 1863/T/2, groot 20a75ca aan de heer Gielen, thans wonende te 3680 Maaseik, voor de naakte eigendom en door de besloten vennootschap DRG MOTORHOMES, ondernemingsnummer 0752.724.849, met zetel te 3680 Maaseik, Driebekenweg 17 voor het vruchtgebruik.
Het bestuur gaat akkoord om vanaf 2024, conform de corresponderende subsidiewet van 1983, een nominatieve subsidie van €5.000,00/jaar via MJP001248 toe te kennen aan de vereniging Het Heilig Wammes, R. Resciusstraat 35, 3680 Maaseik en deze vereniging materieel en organisatorisch te ondersteunen door de diensten van de stad op basis van de door deze vereniging opgenoemde prestaties en activiteiten, op voorwaarde dat deze geconformeerd worden aan een modernere werking (zoals aandacht voor de verkiezing van een (jeugd-)prinses) en er hieraan voorafgaand in onderling overleg concrete en sluitende afspraken gemaakt worden, in het bijzonder wat de Halfvastenstoet betreft, op het vlak van organisatie, veiligheid en milieu (o.a. strooigoed en in achtneming van verbod op het gebruik van confetti en andere vervuilende materialen,...).
De voorheen voorziene ondersteuning door dit besluit te laten vervangen.
Jaarlijks, uiterlijk 1 maand na de Halfvastenstoet, een verplicht evaluatiemoment te houden betreffende de in hun aanvraag beloofde werking en activiteiten van het afgelopen carnavalsseizoen waaruit moet blijken dat het immaterieel erfgoed geborgd is en op basis waarvan de ondersteuning door de stad Maaseik, zo nodig aangepast kan worden.
Motivatie:
We moeten er niet flauw over doen want we hebben het al vaak gezegd: Deze gemeente is té duur voor haar inwoners. Door toedoen van de huidige meerderheid betalen onze inwoners van Maaseik, Neeroeteren & Opoeteren tarieven voor een vijf-sterren hotel terwijl ze eigenlijk behoorlijk in de aap gelogeerd zijn. Zeker met de stijgende indexering begint de ‘Tollenaere Taks’ behoorlijk door te wegen voor onze burgers!
Alle gekheid op een stokje, wij hebben ons altijd verzet tegen de ‘Tollenaere-Taks’. We weten het, het klinkt als de ‘Turtel-taks’ en ze is dan ook even liberaal als asociaal, maar aan deze kunnen we hier lokaal wel iets doen. Laten we het dan ook doen!
Omdat elke verlaging een goede verlaging is laten we jullie vrij om het percentage zelf in te vullen. Zo ontnemen we jullie meteen ook de mogelijkheid om ons voorstel weg te stemmen op basis van punten en komma’s.
Besluit:
Leo Pieters
Gemeenteraadslid Vlaams Belang
Motivatie:
Al een paar jaar trekt de burgemeester als ware Don Quichot ten strijde tegen vuurwerk op oudjaar. Telkens weer opnieuw viel het op hoe weinig gezag de burgemeester heeft want veel inwoners van Maaseik, Neeroeteren en Opoeteren trekken zich geen snars aan van welk vuurwerkverbod dan ook.
We hebben zo een donkerbruin vermoeden dat dat dit jaar niet anders zal zijn.
Vragen:
Leo Pieters
Gemeenteraadslid Vlaams Belang
Op 6 januari 2024 treedt het nieuw vervoersplan van De Lijn in werking.
Het nieuw vervoerplan levert voor onze gemeente voordeel op zoals de snellere verbinding met het station in Genk.
Anderzijds mogen we niet blind zijn voor de nadelen want die zijn er duidelijk ook. Denk aan het wegvallen van de haltes en de route van lijn 11 op bepaalde ogenblikken in Dorne. Ondertussen is duidelijk dat de mensen van Dorne op de tijdstippen dat er geen bus meer stopt, aangewezen zijn op een flexbus (voorheen belbus). De communicatie hieromtrent verloopt gebrekkig. De reeds lang aangekondigde app en bijhorende webpagina die op 6 december zou verschijnen, laat op zich wachten. Van De Lijn verneem ik dat dit het geval zal zijn op 18 december (datum van deze gemeenteraad).
Nu, het klopt dat de gedupeerden niet talrijk zijn. Het is wel nodig erop te wijzen dat deze mensen vaak en veelal afhankelijk zijn van het openbaar vervoer. Dit bij gebrek aan alternatief. Het is daarom belangrijk dit goed te monitoren. Net als de situatie bij een andere groep reizigers.
Ik doel daarmee op de leerlingen die de lijnbus nemen richting Mosa-RT (de campus op Sint-Jansberg).
Vanaf 6 januari 2024 zullen zij niet langer kunnen uitstappen in een veilige omgeving op het terrein van Mosa-RT. Zij zullen moeten uitstappen op de Van Eycklaan en gebruik moeten maken van een shuttledienst. Dat brengt een onveilige situatie met zich mee en zorgt mogelijk voor meer verkeer op de toch al drukke verkeersader van de Van Eycklaan en zeker de Weertersteenweg. Ouders worden gestimuleerd hun kinderen zelf en veilig rechtstreeks naar school te brengen - weg doelstelling van het vervoerplan - en kinderen beslissen mogelijk te voet naar school te gaan via een hiervoor niet aangewezen of uitgeruste reisweg.
Vragen
- Neemt het stadsbestuur initiatieven om de inwoners van Dorne tijdig en correct in te lichten? Ik verwijs naar de gevolgen van de wijziging, het bestaan van een aangepaste app, een nummer waarop ze - bij De Lijn - kunnen bellen voor informatie en het nummer van een meldpunt waarop ze terecht kunnen met klachten omtrent het nieuw vervoersplan?
- Is het stadsbestuur op de hoogte van de wijziging die zich voordoet ten overstaan van het leerlingenvervoer naar de campus van Mosa-RT op Sint-Jansberg en is men zich bewust van de mogelijke gevolgen?
- Is het stadsbestuur bereid om - zeker in de aanvangsfase - maatregelen te nemen zoals het inzetten van personeel opdat de veiligheid van de schoolgaande jeugd gewaarborgd kan worden en de verkeerstroom niet dichtslibt of toeneemt op de Van Eycklaan en de Weertersteenweg.
- Werden/worden de inwoners op de Van Eycklaan op de hoogte gebracht van de wijziging die zich voordoet?
- Waarom werden haltepalen verplaatst en oversteekplaatsen voor voetgangers (zebrapaden) verwijderd op de Van Eycklaan?