Terug Gemeenteraad

ma 05/09/2022 - 20:00 Minderbroedersklooster

Openbare zitting

Cluster Interne Dienstverlening

Dienst Secretariaat

Dienst Financiën

  • De gemeenteraad beslist jaarlijks over de aan de bestuurders te verlenen kwijting, na goedkeuring van de rekeningen. Op 30 juni 2022 ontving de stad Maaseik de goedkeuring van de jaarrekening van AGBM van de provinciegouverneur.

    Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kwijting te verlenen aan de bestuurders van AGBM.

  • De financieel directeur rapporteert jaarlijks een aantal kerncijfers over de (openstaande) vorderingen van de debiteuren van het bestuur. Aangezien stad en OCMW sinds BBC2020 gezien worden als één rapporteringsentiteit, wordt er vanaf het jaar 2020 één geïntegreerd rapport opgesteld voor stad en OCMW Maaseik. Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om kennis te nemen van het rapport inzake debiteurenbeheer van het jaar 2021.

  • Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een nominatieve subsidie toe te kennen aan vzw Deireleire Fieste voor een kinderattractie bij de Deireleire Fieste, het dorpsfeest dat door stad Maaseik als dorpsfeest werd voorgedragen bij Vlaanderen Feest. 

  • Om economisch leefbaar te zijn, is het nodig dat het Autonoom Gemeentebedrijf Infrastructuur Maaseik (AGBIM) vanwege de Stad Maaseik prijssubsidies ontvangt als vergoeding voor het recht van toegang tot de eigen culturele programmatie, de museale infrastructuur en de sportinfrastructuur te Maaseik. Een analyse van de voorlopige resultatenrekening van het jaar 2022 geeft weer dat een verhoging van de prijssubsidiefactoren noodzakelijk is opdat het AGBIM het jaar 2022 afsluit met een positieve operationele winst.

Juridische dienst

  • In Limburg geldt vanaf 11 augustus 2022 code rood voor bos en natuurgebieden. Het is extreem droog en acuut brandgevaarlijk in de natuur. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot natuur- en bosgebieden afgeraden. Vuur maken is verboden Er heerst bijgevolg groot brandgevaar in onder andere natuurgebieden evenals in bossen. Ter vrijwaring van de openbare orde, meer bepaald de openbare veiligheid en de openbare gezondheid, dienden onmiddellijk passende maatregelen getroffen te worden om branden in natuur- en bosgebieden of in gebieden waar bivak georganiseerd te voorkomen. De gemeenteraad wordt gevraagd om de genomen veiligheidsmaatregelen te bekrachtigen. 

  •  

    Het onroerend goed gelegen onder Maaseik 2de Afd Sie B nrs. 1002, 1003/A en 1004/B groot in totaal 2400m²  - zijnde de voormalige pastorie Sint-Lambertusparochie te Neeroeteren - is eigendom van de Stad Maaseik. Dit onroerend goed was jarenlang de woonst van de pastoor. De pastoor is inmiddels verhuisd en sindsdien staat de woning leeg. In het kader van goed beheer van het patrimonium van de Stad Maaseik dient deze woning een herbestemming te krijgen. Er wordt goedkeuring gevraagd om de procedure op te starten conform een uitgewerkte leidraad. 

Dienst Aankoop

  • Het Nationaal Park Hoge Kempen herbergt een natuurgebied met meer dan 12.000 hectare beschermde heide en bos. Het is het enige Nationaal Park in België, uitgestrekt over tien Limburgse gemeenten. De toegangspoorten fungeren als vertrekpunten voor de bezoekers. Het NPHK is uitgerust met uitgebreide kwaliteitsvolle routes voor wandelaars, fietsers, mountainbikers en ruiters en hanteert een typerende en herkenbare huisstijl qua inrichting (banken, omheining, …). Bezoekers kunnen momenteel al van zeven toegangspoorten tot het NPHK gebruik maken als uitvalsbasis. Twee nieuwe toegangspoorten worden in de nabije toekomst nog ontwikkeld, met de steun van Toerisme Vlaanderen. Een van deze nieuwe toegangspoorten zal gerealiseerd worden aan het natuurgebied Bergerven in Neeroeteren, via de site het Eilandje. Er is een bestek opgemaakt inhoudende de opdracht voor een studiebureau om het concept uit te werken voor deze toegangspoort, met name de ontwikkeling van een fietsbrug, wandelboulevard en bosbeekpad. Hiervoor wordt goedkeuring gevraagd. 

Veiligheidscel

Veiligheidscel

Cluster Stadsontwikkeling

Dienst Omgeving

  • Stad Maaseik had een overeenkomst met het Regionaal Landschap Kempen en Maasland inzake de algemene bijdrage voor Kempen~ Broek. Deze overeenkomst liep af in 2021. De raad wordt gevraagd om een algemene bijdrage van 5.000 euro voor het jaar 2022 voor Kempen~Broek goed te keuren. Voor de volgende jaren zal er opnieuw een samenwerkingsovereenkomst worden voorgelegd.

  • De gemeenteraad is ter zitting van 26 maart 2018 akkoord gegaan met de aankoop van de inname 13 van het onteigeningsplan van 18 februari 2016 'Herinrichting Campus Harlindis en Relindis Sint-Jansberg Maaseik'. Op dit perceel stond een zieke boom die een gevaar vormde voor de openbare veiligheid waardoor er vanuit de stad aan de voormalige eigenaar de vraag werd gesteld om deze boom te (laten) kappen. De voormalige eigenaar heeft dit laten uitvoeren en vraagt nu om een vergoeding voor de kosten hiervoor van de stad. Er wordt goedkeuring gevraagd om deze kosten te mogen vergoeden. 

  • In het traject naar het vormen van een eengemaakte woonmaatschappij voor het werkingsgebied Limburg tegen 1 januari 2023, kunnen sociale huisvestingsmaatschappijen een verlenging van hun erkenning als sociale huisvestingsmaatschappij tot 30 juni 2023 bekomen. Daartoe moeten zij een aanvraag indienen bij het agentschap Wonen-Vlaanderen en kunnen aantonen dat ze zich uiterlijk op 30 juni 2023 kunnen omvormen tot woonmaatschappij, mede ondersteund door een stappenplan en een advies van de lokale besturen uit het werkingsgebied. Sociale huisvestingsmaatschappij Ons Dak vraagt een verlenging van de erkenning tot en met 30 juni 2023, waarvoor een advies verleend dient te worden. 

  • De raad wordt gevraagd om akkoord te gaan met de voortverkoop van bedrijfsgebouw gelegen op de Driebekenweg 17/1355 door Smeets - Segers aan de besloten vennootschap Autohandel DRG. 

  • In 2019 werd in Charleville-Mézières een burgemeestersnetwerk opgestart genaamd Mayors for a Drinkable Meuse. Binnen dit netwerk beogen de gemeenten die aangesloten zijn na te denken over hoe hun beleid kan bijdragen aan het vergezicht van een Drinkbare Maas. Het lidmaatschap tot dit netwerk is een ambassadeurschap waarbij wordt gevraagd om open te staan om van andere Maas-burgemeesters te leren en om ervaringen in de gemeente te delen met andere.


  • De uitvoering van de heraanleg van de Gremelsloweg gebeurt in twee fases: fase 1: heraanleg vanaf de Diestersteenweg tot aan de Broekkempweg (uitvoering gepland eerste helft 2022) - fase 2: vanaf de Broekkempweg tot aan de Weertersteenweg (uitvoering gepland 2023). De Gemeenteraad heeft ter zitting van 2 maart 2020 de grondaankopen in het kader van de heraanleg van de Gremelsloweg fase 1 goedgekeurd. De werken voor de heraanleg van de Gremelsloweg fase 1 zijn momenteel in uitvoering. De grondverwervingen voor fase 2 van de Gremelsloweg zijn de volgende noodzakelijke stap teneinde de nodige infrastructuurwerken aan de Gremelsloweg te kunnen uitvoeren. Er wordt goedkeuring gevraagd aan de gemeenteraad voor de verwerving van de gronden in het kader van de heraanleg van de Gremelsloweg fase 2, voor een totale koopprijs van € 83.876,73.

Administratie


Publicaties

Agenda
Bijkomende agenda
Besluitenlijst
Notulen